SPLOŠNA ZDRAVNICA: ZA PACIENTE IMAM NA VOLJO ZELO MALO ČASA

Ditka Vidmar
Objavljeno dne Kategorije #1 Bolečina v hrbtu Oznake

Kot splošna zdravnica se srečujem predvsem z mladimi odraslimi. Kadar pridejo k meni zaradi bolečine v hrbtu, se z njimi pogovorim in naredim natančen ortopedski in nevrološki pregled.

Za to potrebujem 15 do 20 minut, ki pa si jih vedno ne morem vzeti. Za vsakega pacienta imam na voljo zelo malo časa, vendar se potrudim, da že ob prvem obisku razložim, kaj so možni vzroki za bolečino, kdaj ta po navadi mine in kako jo lahko pacienti omilijo oz. preprečijo pogoste ponovitve.

Najpogostejše so bolečine v hrbtu zaradi sedečega načina življenja, nekaj je tudi športnih poškodb, redki so drugi vzroki, ki pa jih ne smemo spregledati.

Pri delu mi pomaga, da paciente poznam, vem kakšno službo imajo, kakšen je njihov življenjski slog, ali imajo majhne otroke ipd., zato lahko skupaj najdemo vzrok za bolečine in ustrezno pot, da se jim izognejo. Večino bolečin v hrbtu namreč lahko obvladamo sami. Zaradi pogovora s pacienti se mi praviloma ne dogaja, da bi pacienti vztrajali v svojih željah po nepotrebnih dodatnih preiskavah, ker razumejo, da to ne bo spremenilo poteka zdravljenja. Tudi bolniške odsotnosti zaradi bolečine v hrbtu med mojimi pacienti niso dolge, večinoma so intelektualci, običajno ostanejo doma teden dni oz. se dogovorijo za delo od doma.

Kadar je smiselna fizioterapija ali dodatna diagnostika in obisk specialista, je težava slaba dostopnost teh storitev. Čakalne vrste za fizioterapijo, slikanje z magnetno resonanco in obisk pri specialistu ortopedu, revmatologu in nevrologu so dolge, zato paciente večkrat najprej napotim do bolj dostopnega fiziatra, ki je v pomoč pri diagnostiki in terapiji. Tudi za bolnike je dobro, če jim še specialist razloži, da bo treba aktivno sodelovati in spremeniti svoj življenjski slog za rešitev problema. Seveda bolnike z nevrološkimi simptomi in sumom na resno drugo bolezen napotim k specialistu z nujno napotnico in so pregledani isti dan, kar je dobro.

Uporabne se mi zdijo brošure, ki jih lahko pacienti odnesejo domov in informacije na spletu, ki jim jih posredujem (npr. Franc Beigot: Bolečina v križu). Za paciente bi bilo zelo koristno tudi to, da bi vaje, ki preprečujejo bolečine v hrbtu izvajali pod strokovnim nadzorom in se jih tako naučili izvajati pravilno.

Pred kratkim sem se udeležila tudi zelo kvalitetne delavnice preprečevanja in zdravljenja bolečine v križu, ki jo je organiziral URI Soča in je bila namenjena zdravnikom specialistom splošne medicine. Takšna dodatna usposabljanja se mi zdijo koristna.

 

Kaj je dobro?

Dobro je, da je obisk pri splošnem zdravniku za paciente dostopen.

Možnost urgentnega pregleda pri specialistu.

Dodatna izobraževanja na temo bolečin v hrbtu za zdravnike so kvalitetna.

Koristno je, da obstajajo brošure z navodili za paciente, kako ukrepati ob bolečinah v hrbtu.

 

Kaj bi lahko bilo bolje?

Splošni zdravniki bi morali imeti na razpolago več časa za kvaliteten pregled pacienta in pogovor o ukrepih ob bolečini v hrbtu.

Čakalne vrste za fizioterapevtsko obravnavo, dodatne diagnostične postopke in specialistične preglede bi morale biti krajše.

Pacienti bi potrebovali pomoč, da bi pravilno izvajali vaje za krepitev mišic, ki stabilizirajo hrbtenico.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja