Rezultati projekta “Bolečina v hrbtu” so postali javno dostopni

Ditka Vidmar
Objavljeno dne Kategorije #1 Bolečina v hrbtu Oznake ,

Rezultati dosedanjega dela v sklopu projekta “Bolečina v hrbtu”, ki je od jeseni 2017 potekal pod okriljem Nacionalnega inštituta za javno zdravje, so zbrani v monografiji z naslovom Na poti k celostni obravnavi pacientov z bolečino v hrbtu, ki z današnjim dnem postaja javno dostopna.

Mineva skoraj dve leti, odkar smo nazadnje javno poročali o razvoju projekta “Bolečina v hrbtu”. Kako to?

Najbrž iz več razlogov. Ob začetku sodelovanja z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) smo potrebovali čas, da smo zgradili samozaupanje v sposobnost koordiniranja tako obsežnega projekta, ki je bil ves čas odvisen od sodelovanja velikega števila različnih ljudi. Zatem pa smo ob obilici izzivov, ki so prihajali vsak dan sproti, vse “nenujne” aktivnosti potiskali na stran. In tako za poročanje o projektu (kot tudi za marsikaj drugega) nikoli ni napočil “pravi čas”.

Toda zdaj lahko končno, s ponosom, predstavimo rezultate projekta. Zbrani so v obsežni monografiji, ki z današnjim dnem postaja dostopna vsem, ki vas tema zanima. Lahko si jo pretočite s te povezave.

Zavedamo se, da je zaradi obilice informacij in podatkov “težko prebavljiva” v enem obroku. Zato jo bomo “razrezali” na manjše kose, ki jih bomo v prihajajočih mesecih ponudili predstavnikom ključnih organizacij, da bodo lahko v medsebojnem sodelovanju našli poti do uresničitve vseh novosti, ki se kažejo kot smiselne, zato da bo kvalitetna in celostna obravnava bolečine v hrbtu postala dostopna vsem.

Na tem mestu se najlepše zahvaljujemo vsem, ki ste prispevali svoja znanja in izkušnje k njenemu nastanku in čestitamo mladi ekipi, ki je obsežno delo v celoti pripravila: Marin Štefanec, dipl. kineziolog, je opravil večino analiz podatkov in tako postal najboljši prijatelj statističnega programa SPSS, Julija Podbevšek, dipl. biopsihologinja in mag. kognitivnih znanosti, je neutrudno pisala in pilila besedilo monografije, Ditka Vidmar pa sem bila “deklica za vse” in sem se v procesu priprave tega dela (spet) ogromno naučila.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja