Kako od projekta »Bolečina v hrbtu« do nacionalne implementacije?

Ditka Vidmar
Objavljeno dne Kategorije #1 Bolečina v hrbtu Oznake , ,

Projekt Bolečina v hrbtu se je uradno zaključil konec oktobra 2019. Od takrat se nadaljujejo prizadevanja, da bi novosti, ki so bile razvite in preizkušene v okviru projekta, ugledale luč sveta v praksi. Prizadevamo si, da bi te novosti začele koristiti ljudem s težavami, strokovnjakom, ki delajo z njimi, in državi, torej vsem nam.V dosedanjem delu smo se naučili, da je pot vse prej kot enostavna. Ovir je mnogo več kot je možnosti, da se kvalitetne rešitve implementira. Zato brez osebne zavzetosti ljudi, ki so pripravljeni temu posvetiti svoj prosti čas, veliko energije ter neusahljive količine dobre volje, kot kaže, ne gre.

Prvi, žal neuspešen poskus, da bi se premaknili v fazo implementacije, se je začel konec lanskega leta. Na Direktoratu za javno zdravje ministrstva za zdravje (MZ) so v predlog Splošnega dogovora za leto 2020 umestili financiranje zaposlitev štirih dodatnih fizioterapevtov. Ti bi v štirih zdravstvenih domovih, ki že imajo osnovne pogoje za nov način dela, s triažno fizioterapijo lahko začeli v juniju 2020. V predlog Splošnega dogovora so umestili tudi financiranje zaposlitev dveh strokovnjakov na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), ki bi podpirala postopno implementacijo vseh novih intervencij za boljše preprečevanje (kronične) bolečine (v hrbtu). Nato je prišla epidemija COVID-19, zamenjala se je vlada, zgodile so se kadrovske spremembe tako na MZ kot na NIJZ in omenjeni predlogi niso našli poti v Splošni dogovor 2020.

Drugi poskus za premik v fazo implementacije se je začel v začetku marca 2020, ko smo zasledili razpis European Social Catalyst Fund, v okviru katerega se bo s po 100.000 evri podprlo pripravo implementacijskih načrtov za rešitve, ki odgovarjajo na pereče družbene izzive. O obstoju razpisa smo informirali vse, s katerimi smo najtesneje sodelovali v okviru projekta Bolečina v hrbtu in z zainteresiranimi strokovnjaki sklicali sestanek. Na njem sta sodelovali tudi ga. Anka Bolka z ZZZS in ga. Tanja Mate z MZ. Na sestanku smo se dogovorili, da bo prijavitelj na razpis NIJZ v sodelovanju s Fakulteto za vede o zdravju Univerze na Primorskem (FVZ UP) in Zavodom UMNI. V prijavi na razpis smo predvideli tudi tesno sodelovanje z ZZZS, MZ, zdravstvenimi domovi in strokovnjaki, ki v praksi delujejo na tem področju. Med epidemijo smo se lotili dela in skupaj napisali razpisno prijavo. Pri tem so sodelovali Rade Pribaković Brinovec, Maja Dakskobler in Andrea Backović Juričan z NIJZ, prof. dr. Nejc Šarabon s FVZ UP ter Julija Podbevšek in dr. Ditka Vidmar z Zavoda UMNI.

Rok za prijavo na razpis je 11. september 2020. V kolikor bo projekt izbran, bo priprava načrta za implementacijo predvidoma potekala med februarjem in septembrom 2021. Kaj pa če ne? Iskren odgovor je – ne vemo.

Problem in vsebinske rešitve pozna več kot 50 strokovnjakov, ki smo sodelovali v projektu Bolečina v hrbtu in smo navedeni v njegovi zaključni monografiji. V njej smo v poglavju »Kako naprej« nakazali tudi majhne, konkretne korake do postopne implementacije sprememb v praksi.

Velike količine energije v to področje trenutno vlagata dve zdravnici: specialistka splošne in družinske medicine, dr. Ticijana Prijon (NIJZ), ki se ukvarja z obvladovanjem odsotnosti z dela (zaradi kostno-mišičnih težav in drugih vzrokov) in o tem tudi informira strokovno in laično javnost ter specialistka medicine dela, prometa in športa, Metka Teržan (URI Soča), ki je z ekipo sodelavcev v začetku maja 2020 zagnala kohezijski projekt »Zgodnja poklicna in zaposlitvena rehabilitacija v procesu vračanja na delo«. Namen tega projekta je razvoj sistema za strokovno podporo ljudem pri vračanju na delo po daljši bolniški odsotnosti. Tak sistem nujno potrebujemo za zajezitev hitrega naraščanja dolgotrajnih odsotnosti z dela zaradi kostno-mišičnih in drugih zdravstvenih težav.

Vedno več nas je, ki se zavedamo, da je napočil čas, da s skupnimi močmi zajezimo pojavnost in začnemo bolje preprečevati stopnjevanje kostno-mišičnih težav v Sloveniji. Rezultati projekta »Bolečina v hrbtu« so lahko smerokaz za naslednje konkretne korake na tej poti.

Kako si lahko na poti med seboj pomagamo? Za začetek z odgovorom na vprašanje: Kaj potrebujem, da lahko po svojih močeh prispevam k skupnemu cilju? Kdo me lahko pri tem podpre in na kakšen način? Če želite, lahko svoje odgovore napišete spodaj v komentar in s tem omogočite ostalim, ki nam je mar, da vas podpremo. Lahko nam tudi pišete na info@umni.si, da vas povežemo z ostalimi, ki jim je mar.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja