BOLEČINA V HRBTU – POROČILO S SESTANKA NA DIREKTORATU ZA JAVNO ZDRAVJE PRI MINISTRSTVU ZA ZDRAVJE

Ditka Vidmar
Objavljeno dne Kategorije #1 Bolečina v hrbtu Oznake

15. marca 2017, sem v imenu zavoda Umni generalni direktorici Direktorata za javno zdravje pri Ministrstvu za zdravje, gospe Mojci Gobec, in njenima sodelavkama, gospe Janji Križman in gospe Teji Ilc predstavila aktivnosti, ki so potekale v sklopu javnega posveta z naslovom »Bolečina v hrbtu v zdravstvu – odgovornost na plečih pacientov ali strokovnjakov?«.

Seznanila sem jih z akcijskim načrtom, ki so ga pripravili strokovnjaki in pacienti na Umni delovnem srečanju 14. decembra 2016, predvsem s točko 3. z naslovom Preventiva na področju bolečine v hrbtu. Predstavila sem tudi glavne poudarke iz članka Bolečina v hrbtu v številkah, ki smo ga pripravili v sklopu posveta.

Gospa direktorica se je strinjala, da je bolečina v hrbtu pomemben javnozdravstveni izziv, ki ga je smiselno naslavljati s preventivnimi ukrepi. Predstavila je obstoječe projekte Ministrstva za zdravje, ki so povezani s tem področjem in nanizala nekaj predlogov, kako bi lahko ukrepe za preprečevanje in obvladovanje bolečine v hrbtu, ki so jih pripravili udeleženci Umni delovnih srečanj, izvedli v praksi.

Obljubila je, da bodo na Direktoratu za javno zdravje razmislili o konkretnih korakih, ki bodo vodili do uspešne promocije zdravja hrbtenice v splošni populaciji in na delovnem mestu ter do priprave ustreznih programov za paciente z bolečino v hrbtu.

Naslednji Umni korak je, da akcijski načrt predstavimo vodji področja za preventivno zdravstveno varstvo odraslih pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, gospe Jožici Maučec Zakotnik.

Želja, da v Sloveniji zmanjšamo pojavljanje bolečine v hrbtu in ljudem ponudimo orodja za njeno uspešno obvladovanje, torej obstaja. Smo jo v sodelovanju med strokovnjaki, odgovornimi institucijami in pacienti sposobni udejanjiti?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja