PROFESOR S FAKULTETE ZA ŠPORT: BREZ ZNANJA, MOTIVACJE IN PRILIKE NE MOREMO SAMI SKRBETI ZA ZDRAVO HRBTENICO

Ditka Vidmar
Objavljeno dne Kategorije #1 Bolečina v hrbtu Oznake

Kar naprej ponavljamo, da je gibanje ključen sestavni del zdravega načina življenja in da moramo za zdravje skrbeti sami. Če bi vsi živeli v skladu s to preprosto mantro, bi bilo bolečin v hrbtu bistveno manj in bi jih znali tudi hitreje in bolje obvladati.

Toda kako to, da so bolečine v hrbtu vseeno tako pogoste? Po mojem mnenju je vzrok v tem, da za prehod iz teorije v prakso vsak od nas potrebuje ne le znanje, ampak tudi motivacijo in priliko za gibanje in vzpostavitev zdravega življenjskega sloga.

Znanje o tem, kakšna vadba je primerna za preprečevanje bolečine v hrbtu obstaja. Vprašanje pa je, ali je to znanje vsem ljudem dostopno in ali je vsak sposoben med poplavo informacij najti tiste, ki so verodostojne. S stališča športnih pedagogov in kineziologov je za preprečevanje bolečine v hrbtu potrebno poznati primerne vaje, ki okrepijo in raztegnejo ključne mišice. Vedeti je treba, kako jih izvajati na pravilen način in s primerno obremenitvijo ter poznati ustrezne tehnike gibanja in drže za razbremenitev križa. Pred vsako obremenitvijo hrbtenice je potrebno narediti pritisk v trebušni votlini, tako da se mišice, ki ščitijo hrbtenico napnejo. To moramo početi ves dan, pri vseh za križ obremenjujočih aktivnostih, od vstajanja iz postelje naprej. Pomembno je tudi, da ključne mišice večkrat na dan in pred spanjem raztegnemo, zato da ohranjamo njihovo optimalno dolžino. Če npr. dolgo časa neprekinjeno sedimo, se mišice, ki upogibajo kolke, skrajšajo. In če jih večkrat na dan ne raztegnemo, se lahko trajno skrajšajo. To vodi v nepravilno lego medenice in posledično v preveliko ukrivljenost hrbtenice, kar pomeni tveganje za pojav bolečine v hrbtu in poškodb hrbtenice. Preostala tveganja so še: pasivni življenjski slog, hkratno upogibanje in obračanje v trupu, upogibanje hrbtenice ob sklanjanju naprej in dvigovanje bremen z upognjeno hrbtenico, še posebej ob utrujenosti. Ta tveganja se pojavljajo na primer pri sedenju za L-mizo, pri nakupovanju, ko se sklanjamo nad voziček, čiščenju, itd.

Naslednja ključna stvar je motivacija. Brez motivacije se nihče ne spravi v gibanje. Ko pa redno gibanje postane del našega življenjskega sloga, brez njega ne moremo več. Takrat je naša notranja motivacija za gibanje zelo velika. Pot do tja pa ni enostavna. Zdrav življenjski slog se razvija več let. In če ga ne ponotranjimo že v otroštvu in nato celo življenje vzdržujemo, ga je treba na novo vzpostaviti. To pa zahteva napor in vztrajnost. Kar nekaj časa traja, da v gibanju začnemo uživati in doživljati uspehe, ki nas potem motivirajo, da se z gibanjem redno ukvarjamo in ga pogrešamo, ko se nekaj časa ne gibamo. Proces vzpostavljanja močne notranje motivacije je lažji, če je povezan s prijetnim druženjem, to pa ima potem tudi druge pozitivne učinke na zdravje in kvaliteto življenja ter nas ščiti pred osamljenostjo in depresijo.

Tretji element pa je prilika za gibanje. Pomembno je, da vsak v svojem vsakdanjem življenju najde priložnosti za gibanje, npr. zjutraj, ko vstane, na poti v službo, med službo, na poti domov, v prostem času, ipd. Pomembno je, da so priložnosti za gibanje atraktivne in prilagojene ostalim življenjskim aktivnostim posameznika. Te prilike so lahko doma, v službi, na potovanju, v fitnesih, na trim stezah in drugod, vključujejo pa vadbene postaje oziroma pripomočke ali prostor, ki omogočajo učinkovito izvajanje vaj za zaščito križa.

Ti trije elementi: znanje, motivacija in prilika za gibanje so ključni pri pripravi preventivnih programov za preprečevanje bolečin v hrbtu. Pri tem se splača izkoristiti naval motivacije za spremembo življenjskega sloga, ki ljudi preplavi ob tem, ko se srečajo z bolečino v hrbtu in poiščejo zdravniško pomoč. Poleg strokovnjakov iz zdravstva so za izvajanje preventivnih aktivnostih pomembni še: šole, fakultete, športna društva, zdravilišča, idr. Ključne so tudi verodostojne informacije, do katerih lahko ljudje dostopajo prek spleta. Profesorji in raziskovalci s Fakultete za šport izobražujemo bodoče športne pedagoge, trenerje in kineziologe ter v sodelovanju z zdravstvenimi ustanovami razvijamo nove pristope za bolj učinkovito preprečevanje poškodb in za hitrejšo in učinkovitejšo rehabilitacijo s pomočjo gibanja, električne stimulacije in drugih metod.

 

Kaj je dobro?

Vemo, da so znanje, motivacija in prilika ključni elementi za vzpostavitev zdravega načina življenja.

Poznamo učinkovite načine za preprečevanje in obvladovanje bolečine v hrbtu.

Športni pedagogi in kineziologi v sodelovanju s strokovnjaki iz zdravstva razvijamo nove pristope za preventivo in obvladovanje bolečin v hrbtu.

 

Kaj bi lahko bilo bolje?

Verodostojne informacije o preprečevanju in obvladovanju bolečine v hrbtu bi morale biti ljudem bolj dostopne.

Za uspešno preprečevanje in obvladovanje bolečin v hrbtu bi morali ljudem pomagati, da posvojijo zdrav življenjski slog, namesto da jim ponujamo le kratkotrajne rešitve.

Vzpostaviti vadbene postaje oziroma prostore v različnih okoljih, ki omogočajo vadbo za zdravo hrbtenico.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja