REZULTATI DELAVNICE #1: PREDLOGI IZBOLJŠAV V KLINIČNI POTI PACIENTOV Z AKUTNO BOLEČINO V HRBTU

Ditka Vidmar
Objavljeno dne Kategorije #1 Bolečina v hrbtu Oznake

Prvo delovno srečanje je za nami. Sodelujoči pacienti in strokovnjaki so se zbrali s ciljem, da poiščejo predloge izboljšav v klinični poti pacientov z akutno bolečino v hrbtu.

Ker je bilo med udeleženci največ fizioterapevtov, so se osredotočili na izboljšave povezane s fizioterapijo. Najpomembnejše so se jim zdele izboljšave na začetku klinične poti, torej tam, kjer ljudje z bolečino v hrbtu vstopijo v zdravstveni sistem. Vprašali so se, kako bi lahko izboljšali triažo pacientov z akutno bolečino v hrbtu in skrajšali njihovo čakanje na fizioterapijo.

Z zavzetim sodelovanjem vseh udeležencev so nastali naslednji predlogi:

Pripraviti obsežen preventivni in izobraževalni program na področju bolečine v hrbtu za vse starostne skupine.

Omogočiti zaposlitev več fizioterapevtov na primarnem zdravstvenem nivoju.

Postaviti jasne strokovne prednostne kriterije za fizioterapevtsko obravnavo pacientov z bolečino v hrbtu in ostalih pacientov.

Postaviti enotne strokovne smernice za obravnavo pacientov z bolečino v hrbtu, usklajene med vsemi strokovnjaki, ki se srečujejo s temi pacienti.

Omogočiti pacientom direkten dostop do fizioterapije tudi znotraj javnega zdravstvenega sistema.

Poenotiti in poenostaviti administrativne postopke v fizioterapiji.

Na naslednjem srečanju bomo postavili kriterije za oceno teh predlogov in izbiro vsaj enega izmed njih, ki ga je smiselno in mogoče čim prej realizirati. Naredili bomo tudi natančen načrt, ki bo odgovoril na vprašanja: kdo bo pri realizaciji sodeloval, kako bo ta potekala in do kdaj bodo posamezni koraki zaključeni.

Vabimo vse, ki vas tema zanima, da nam na info@umni.si pošljete še svoje misli, komentarje in predloge. Vse, kar bomo prejeli do torka, 13. 12. 2016, bomo lahko obravnavali na delovnem srečanju v sredo, 14. 12. 2016. Vabimo vas tudi, da na delovnem srečanju aktivno sodelujete. Prijave zbiramo do zapolnitve prostih mest na tej povezavi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja